{ "title": "C Vitamini İçeren Besinler", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/c-vitamini-iceren-besinler(1).jpg", "date": "20.01.2024 16:12:55", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
C Vitamini İçeren Besinler, suda çözünürlüğe sahip vitaminler arasında bulunan C vitamini vücut tarafından gereğinden fazlası depolanamaz. C vitaminin fazlası idrar ve ter yolu yardımıyla vücuttan dışarıya atılır. Bu yüzden her gün C vitamininin yeniden mutlaka alınması gerekir ve bağışıklık sistemi, damarların yenilenmesi, kolajen üretimi, kıkırdak, tendon ve bağların yenilenmesinde oldukça önemli görevler üstlenmektedir. C vitamini eksikliğinde ise romotaid artrit, kalp rahatsızlıkları ve kanser çeşitleri gibi önemli rahatsızlıklarından içinde bulunduğu hastalıklara yakalanma oranını artırır. Ayrıca yeteri kadar C vitamini alamayan kişilerde saçlar, cilt, diş etleri olumsuz etkilenirken herhangi bir nedenle vücutta meydana gelen yaralar da çok geç iyileşir.

C vitamini İçeren Besinler

Portakal: Söz konusu C vitamini olduğunda, en sağlıklı meyveler arasında yer alan ve C vitamini deposu olan portakalın meşhurluğu hiç de boşuna değil. Çünkü 1 tane portakal tüketmek bir günde alınması gereken C vitamini gereksinimini karşılamış olur. Ancak mide asidinin neden olduğu farklı hastalıkları olanlara özellikle (Ülser, reflü) asitli içeriği sebebiyle bu kişilere portakal tavsiye edilmemektedir.

Kivi: Günde bir tane orta irilikte kivi tüketmek günlük gereksinim duyulan C vitamini gereksiniminin yaklaşık olarak %140'ına denk gelmektedir. Bununla birlikte E vitamini, potasyum, besin lifi K vitamini ve bakır açısından da oldukça zengindir.

Kavun: 1 dilim kavun günlük 1 günlük C vitamini gereksiniminin yaklaşık olarak %60 kadarını karşılar. Ancak kavunun tek olumsuz tarafı yüksek oranda şeker içermesidir. Ancak olumlu tarafı ise besin lifi, niasin, A vitamini, B6 vitamini, potasyum ve folat açısından da oldukça zengindir.

Greyfurt: diğer turunçgillerde olduğu gibi yüksek oranda C vitamini barındıran greyfurt meyvesinin 1 tanesi günlük kişinin C vitamini gereksiniminin hemen hemen tamamına denk gelmektedir.

Karnabahar: Oldukça iyi bir C vitamini zenginidir. Ayrıca kalsiyum mineralleri, B6 vitamini, potasyum, demir, fosfor, çinko, folat ve K vitamini barındırmaktadır. Yaklaşık olarak 100 gr kadar karnabahar günlük C vitamini gereksiniminin %77'sine denk gelmektedir.

Dolmalık Biber: 1 tane orta boy dolmalık biber günlük gereksinim duyulan C vitamininin yaklaşık olarak 1,5 katı C vitamini barındırır. Ayrıca dolmalık biberin kırmızı, sarı veya yeşil renkte olması barındırdığı C vitamini oranını değiştirmez. Ayrıca B6 vitamini, A vitamini, K vitamini mangenez ve potasyum bakımından oldukça zengindir.

Taze Baharatlar: Taze toplanarak kurutulmuş yaklaşık bir kahve kaşığı kadar kekik C vitamini gereksiniminin günlük %2'sini karşılarken, kurutulmuş 1 çorba kaşığı maydanozda %8 kadarını karşılar.

Papaya: Yurdumuzda fazla yetiştirilmiyor ve yetiştirilen bölgelerde de bir hayli pahalı tropik bir meyve olarak bilinen papaya meyvesi mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Günlük olarak 1 adet C vitamini tüketmek C vitamini gereksiniminin 1,5 katı miktarında C vitamini barındırmaktadır. Olumsuz tarafı ise aşırı derecede şeker barındırmasıdır.

C vitamini İçeren Diğer Besinler
" } ] }