{ "title": "Bulgur Besin Değeri", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/bulgur-besin-degeri.jpg", "date": "21.01.2024 20:21:09", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Bulgur Besin Değeri; Bulgur, buğdaydan elde edilen, geleneksel bir Anadolu besini olup, tahıl grubunun içine girmektedir. Beslenme piramid olarak düşünülürse, bulgur alt tabakayı oluşturmaktadır. Bulgur çok önemli bir besin olmasının yanı sıra, oldukça da ekonomiktir.

Bulgurun yapıldığı esas madde buğdaydır. Buğday öz, kepek ve endosperm bölümlerinden oluşmaktadır. İhtiyaç olan besin öğelerinin birçoğu öz ve kepek bölümü içerisinde bulunmaktadır. Endosperm yoğun olarak nişasta ve protein içerdiği için bulgurun enerji veren bölümü olarak adlandırılmaktadır.

Buğdayın yapısında; krom, protein, öz, diyet posasını, bazı selenyum ve fenolleri; ayrıca da B12 vitamini dışındaki bütün B vitaminleri, içerisinde bulundurmaktadır. Bulgurun faydaları oldukça fazladır. Yüksek miktarda lif içermesinden dolayı, bulguru bağırsak çalışması için önemli bir konuma gelmiştir. Liflerin tok tutma özelliği olduğu için, bulgur kiloyu kontrol etme konusunda büyük bir rol üstlenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü nün belirttiği sayıya göre, bir insanın günde 25-30 gr. Civarında life ihtiyacı bulunmaktadır.

Yapısında bulunan B1 vitaminleri; sinir ve sindirim sisteminin güçlenmesi için önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca B vitaminin, beriberi hastalığının engellenmesinde düzenli tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bulgur bütün bu vitaminlerinin dışında, yapısında içerdiği folik asidin katkısıyla, hamile annelerin bebeklerinin zekâ seviyesini geliştirmesi için oldukça gerekli bir besindir.

Bulgurun glisemik endeksini düşüktür. Böyle olması sebebiyle, bulgur uzun süre insanları tok tutar, kana yavaş bir şekilde karıştığı içinde, diyet programlarında kullanılabilecek bir besindir. Ayrıca da diyabet hastalarına sıklıkla tavsiye edilmektedir. Ayrıca salatalarda, sıcak ve soğuk yemeklerde kullanılan bir besin olduğu için, oldukça yemek çeşidi bulunan bir besindir.

Bulgur, sarı bulgur ve esmer bulgur olmak üzere 2 çeşide ayrılmaktadır. Daha sonra bu gruplar da kendi aralarında büyüklüklerine göre; Baş bulgur, orta bulgur, köftelik bulgur, Antep yöresinde bilinen ismiyle simit bulgur gibi birçok çeşidi vardır.

Bulgur rengini buğdayın sarısından almaktadır. Bulgur sadece su ve buğdaydan oluşurken ve rengi tamamen doğaldır. Tam sarı bulgur; Anadolu'nun sert durum buğdayından oluşmaktadır. Bu yüzden rengi daha sarıdır. Fakat esmer bulgur çeşidi, tamamen esmer buğdaydan oluşmaktadır. Bu yüzden de rengi fazlaca koyudur. Kısacası bu renk farkı ham maddeden kaynaklanan bir durumdur. Renkleri farklı olan bu bulgur çeşitlerinin lezzetleri de tamamen farklıdır.

Bulgur besin değeri karbonhidrat bakımından oldukça fazladır. Daha sonra yağ ve protein bu sıralamayı takip etmektedir. Bulgur, pirinç ve kuskustan çok daha faydalıdır. Bulgurun bilinen yemek tariflerinin yanında, çerezi ve helvası da yapılabilmektedir.
" } ] }