{ "title": "Beyaz Peynir Besin Değeri", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/beyaz-peynir-besin-degeri.jpg", "date": "19.01.2024 17:19:50", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Beyaz Peynir Besin Değeri, yapılan beyaz peynirin besin değeri özellikle su oranı ile alakalıdır. Çünkü su oranının azalması ile ortaya çıkacak olan kuru maddenin içeriği de artmaktadır. Bunun için peynirin besin değeri de azalmaktadır. Genellikle karbonhidrat dışında sütün en önemli olan bileşeni ise peynir yapımında kullanılan peynir mayasında bulunmaktadır. Peynir yapımında kullanılan maya hazırlanan peynir çeşitlerine göre yağ, protein, su ve oldukça az miktarda mineral madde barındırmaktadır.

Beyaz Peynir Besin Değeri, beyaz peynirin 100 gramında takriben 20 ile 30 gram protein içerirken aynı zamanda esansiyel amino aisti içerdiğinden dolayı hazmı kolaylaştırır. Oldukça değerli bir tam protein kaynağıdır. Çoğunlukla süt yağının bakımından oldukça zengin olan beyaz peynir yüksek oranda doymamış yağ içerdiği gibi serbest yağ asitlerini de içermektedir. Genel olarak beyaz peynirde artırılan yağ içeriği hem peynirin tadını hem de konsistensini oldukça iyileştirmektedir. Peynir fosfor bakımından ve kalsiyum ile mineral maddeler açısından da oldukça zengin bir besin maddesidir.

Beyaz Peynirin Besin Değeri, ayrıca peynir üretiminde tuz ilave edildiği zaman sodyumda içermektedir. Beyaz peynirdeki kalsiyum ve protein v mineral maddeler özellikle kemik yapısına, sinir sisteminin faaliyetine, kan oluşumuna ve diş için oldukça önemli olan bir besin öğesidir. Ayrıca sütteki karbonhidratlar ile laktozun büyük bir kısmı yaklaşık olarak %90 civarında beyaz peynirin üretiminde peynir altı suyu ile ayrılmaktadır.
" } ] }