{ "title": "Besinlerin Protein Değerleri", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/besinlerin-protein-degerleri(1).jpg", "date": "23.01.2024 06:17:15", "author": "AYDIN KAYHANLI", "article": [ { "article": "Besinlerin protein değerleri, önemli ölçüde bizi ilgilendiren bir konudur. Proteinler içerisinde aminoasit barındırır. Aminoasitler temel yapı taşlarımızdır. Yani DNA ve aminoasitlerin yapısında protein bulunmaktadır. Dokular ve hücreler yapısında bulunan protein sayesinde varlığını sürdürür. Dokuların hücrelerin çoğalması için protein gereklidir. Hücre ve dokular onarılması için proteine ihtiyaç duyarlar. Yani var olma, onarılma ve çoğalma gibi temel işlevler için protein temel besin kaynağıdır.

Anne adayları, hamilelik süresinde yeterli miktarda protein içerikli besinler tüketmelidir. Anne karnındaki bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimi tamamlanmasına yardımcı olur, büyük önem taşır.

Bebek ve çocuklar kadar yetişkin bireyler de proteine ihtiyaç duyarlar. Çünkü proteinin bir özelliği de yıpranan hücrelerin onarılmasıdır ve yetişkin bireyler de bu yüzden yeterli miktarda protein tüketmelidir. Protein sadece hücre yenilemekle kalmaz aynı zamanda vücuda dışarıdan gelen mikroplar ile savaşır. Başka bir görevi de hücre içi ve hücre dışı sıvı dengesinin sağlanmasıdır.

Besinlerin protein değerleri değişmektedir. Hem hayvansal hem bitkisel gıdalarda protein bulunur. Et, süt, yumurta, balık ve süt ürünleri hayvansal protein kaynaklarıdır. Kuru baklagildir ve soya fasulyesi gibi bitkisel besinlerde de protein bulunur.

Yetişkin insanlar bu protein kaynağı besinleri tüketerek, kendileri için gerekli protein sağlamalıdır. Her insanın ihtiyacı olan protein miktarı, kilosunun başına bir gr proteindir. 100 kg olan bir insanın günlük protein ihtiyacı 100 gr'dır. Yetişkin çocuklar için kilo başına 1.5-2 gr, bebek ve küçük çocuklar için kilo başı 2.5-3.5 gr protein gerekir. Bu veriler de bize proteinin sofradan eksik edilmemesi gerektiğini gösterir. Tüm besinlerde olduğu gibi proteini de yeterli miktarda kullanmalıyız. Peki hangi besinde ne kadar protein var?

Besinlerin Protein Değerleri (100 gram)
Görüldüğü gibi her besinin içerdiği protein miktarı farklıdır. Sevdiğimiz, yemek istediğimiz besinlerden hesaplayarak ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Besinlerin protein değerleri onları tüketmemiz için çok önemli bir sebeptir.
" } ] }