{ "title": "Besinlerin Karbonhidrat Değerleri", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/besinlerin-karbonhidrat-degerleri.jpg", "date": "19.01.2024 06:09:07", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Besinlerin Karbonhidrat Değerleri: Normal bir insanın günlük alması gereken karbonhidrat miktarı 70-75 gram arasında yer almaktadır. Her gün bu miktarda karbonhidrat alan kişi kilosunu dengede tutarak şişmanlamaz. Günlük 70 ünitenin altında karbonhidrat alan kişiler ise kilo vermektedir. Karbonhidrat ünitesi 40-50 ünite arasında kaldığı müddetçe ulaşmak istenilen kiloya kolayca ulaşılabilinecektir. Şişmanlamamızın en önemli nedenlerinden bir tanesi de fazla gıda alımı sonucunda vücudumuzda yağ birikimidir. Vücuttaki bu yağlar genellikle de alınan karbonhidratların yakılmayıp depolanması ile oluşmaktadır.

Besinlerin karbonhidrat Değerleri ise şöyledir;

Çorbalar: Tavuk suyu 0, et suyu sade 0, paça 12, işkembe 10, sebze 12, mantar 15, domates 16, kuşkonmaz 16, şehriye 17, tarhana 17, mercimek 18, bezelye 20 gramdır.

Sebzeler 1 adet: Patlıcan 4, kabak 4, dolmalık biber 4, kuşkonmaz 5, enginar 6, karnabahar 6, kereviz 6, etli lahana dolması 8, püre ıspanak 8, kıymalı ıspanak 6, pırasa 8, havuç 9, bamya 10, zeytinyağlı lahana dolması 18, mısır 18, pirinçli ıspanak 20, taze bezelye 20 gramdır.

Çiğ Sebzeler: Taze soğan 1, maydanoz (10 gr) 2, yeşil biber 3, çiğ lahana 7, marul 8, salatalık 4, kırmızı turp (4 adet) 2, havuç 4, domates 6, gramdır.

Bakliyatlar 100 gram: Mercimek 48, bakla 47, nohut 50, bezelye 45, fasulye 52, pirinç 53 gramdır.

Et porsiyonu 200 gram: Şiş ızgara 0, biftek ızgara 0, bonfile ızgara 0, pirzola ızgara 0, kuş başı sebzeli 6, köfte tava 8, köfte ızgara 1, döner 0, pide döner 25, İskender 28 gramdır.

Tavuk porsiyon 400 gram: Tavuk çevirme 0, tavuk döner 0, tavuk haşlama 08 gramdır.

Sakatatlar: 200 gram Yürek ızgara 1, böbrek sote 1, ciğer ızgara 3, böbrek ızgara 1, ciğer tava 6 gramdır.

Şarküteri ürünleri: Sosis 1, salam 1, jambon 1, pastırma 1, sucuk 1 gramdır.

Yumurta: Haşlanmış 0, sahanda 0, omlet sebzeli 1, omlet patatesli 22, omlet sade 1, sucuklu sahanda 1, pastırmalı sahanda 1, menemen 11 gramdır.

Süt ve Süt ürünleri: İnek sütü (1 su bardağı) 6, keçi sütü (1 su bardağı) 13, beyaz peynir (100 gram) 1, kaymak (1 yemek kaşığı) 1, ayran (1 Su Bardağı) 5, krem şanti (1 yemek kaşığı) 1, yoğurt (250 gram) 12, kaşar (100 gram) 1, dil peyniri (100 gram) 1 gramdır.

Kuru yemişler: 50 gramlık Leblebi 16, fıstık 12, badem 12, fındık 13, ceviz 10, patlamış mısır 10, kestane 35, kuru üzüm 38, kuru incir (1 adet) 6, cips (100 gram) 10 gramdır.

Balıklar: Barbunya tava 12, kalkan tava 12, kefal tava 12, lüfer tava 12, lüfer ızgara 12, Istakoz haşlama (1 porsiyon) 0, karides tava (6 adet) 8, hamsi tava 15, istavrit tava 12, Istakoz kokteyl (1 porsiyon) 1, karides haşlanmış (6 adet) 0, karides kokteyl (1 porsiyon) 1, midye tava (8 adet) 10, midye dolma 2, midye haşlama (8 adet) 1, kalamar tava (1 porsiyon)10, çupra ızgara 0 gramdır.

Meyveler: Erik Tatlı 4, kayısı 5, şeftali 12, armut orta boy 18, mandalina 9, portakal 17, muz 22, üzüm (100 gr) 9, incir 4, greyfurt 16, karpuz (100 gr) 4, kavun (100 gr) 4, elma orta boy 16, yeşil erik (100 gr) 6, çilek (100 gr) 8, kiraz (100 gr) 8 gramdır.
" } ] }