{ "title": "Besinlerdeki Asitler", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/besinlerdeki-asitler.jpg", "date": "20.01.2024 03:43:38", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Besinlerdeki Asitler; Günlük yaşamda kullanılan sabun, çamaşır suyu, tuz ruhu, bazı ilaçlar, gazoz, sirke, tıraş köpüğü, cilt bakım kremi, ketçap şeklindeki maddelerin yapısında asit veya baz yer almaktadır. Bazı asit ve bazlar ise yenilen sebze ve meyvelerde doğal olarak bulunmaktadır. Hatta bazı asit ve bazların eksik olduğu zaman canlı vücudunda birtakım hastalıklar oluşur. Folik asit eksik olduğu zaman aneminin meydana gelmesi gibi.

Önemli olan asit ve bazların özelliklerini ve kullanıldığı alanlar

Formik asit, bakterilere küf ve mayalara etkisi vardır. Mikrobik bozunmanın önüne geçmek için gıdalarda koruyucu şeklinde kullanılır. Karınca salgısında bol oranda yer alır. Asetik asit, sirke asidi şeklinde bilinir asetik asidin %5 ve 8'lik çözeltisi sirke şeklinde kullanılır. Asetik asit birçok ilaç ve endüstri maddesinin hazırlanmasında kullanılır. Tahriş edici kokuya sahip olan bir sıvıdır. Alüminyum asetat tuzu, yeni oluşmuş olan yaralarda kan dindirici şeklinde kullanılır.

Sorbik asit, küf ve mayaların gelişmesinin önüne geçer. Bu özelliğinden dolayı yiyeceklerde antimikrobik koruyucu şeklinde kullanılır. Kokusu, lezzeti bulunmamaktadır. Sülfürik asit, endüstride kullanılan en önemli olan asit ve dünyada en fazla imal edilen kimyasallardan birisidir. SO2 kullanılarak kontak Metodu denilen bir metotla üretilir. Endüstride birçok alanda kullanılan bu asit, özellikle gübre üretiminde, amonyum sülfat üretiminde, patlayıcı imalatında, boya sanayinde, petrokimya sanayinde kullanılmaktadır.

Benzoik asit, beyaz renkli iğne ve yaprakçık görünümünde olan bir maddedir. Gıdalarda mikrobik bozunmanın önüne geçmek için kullanılır. En fazla kullanıldığı yerler, meyve suyu, marmelat, reçel, gazlı içecekler, turşular, ketçap ve benzeri olan ürünlerdir. Benzoik asit, birçok bitkinin yaprak, kabuk ve meyvelerinde yer alır. Benzoik asit, çoğunlukla sodyum tuzu şeklinde kullanılır. Konulduğu gıdanın tadında değişiklik yaratır. Folik asit, yaşayan bütün hayvan ve bitki dokularında az miktarda da olsa yer alır.

Folik asit en fazla koyu yeşil yapraklı sebzeler ve gıda şeklinde kullanılan hayvanların böbrek ve karaciğerlerinde yer alır. Biftek, hububat, sebzeler, domates, peynir ve sütte az oranda. Folik asit eksik olduğu zaman vücutta anemi meydana gelir. Hidrojen sülfür, renksiz olan bir gazdır. Kokmuş yumurtayı anımsatan bir kokusu bulunmaktadır. Fazla zehirlidir. Uzun vakit solunduğu zaman insanı öldürebilir. Havada seyreltik olarak yer aldığı zaman yorgunluk ve baş ağrısı oluşur.

Nitrik asit, dinamit imalatında kullanılır. Nitrik asidin gliserin ile reaksiyonundan nitrogliserin oluşur. Ayrıca nitrik asit NH4NO3 içeren gübrelerin imalatında kullanılır. Fosforik asit, saf olan fosforik asit, renksiz kristaller halinde olan bir katıdır. Fosforik asit, en fazla, fosfatlı gübrelerin imalatında ve ilaç endüstrisinde kullanılır. Hidroflorik asit, yüksek oktanlı olan benzin imalatında, sentetik kriyolit imalatında kullanılır. Ayrıca hidroflorik asit, camların üstüne şekil yapmak için kullanılır. Bunu yapmak için, ilk olarak cam eşya yüzeyi bir parafin tabakası ile kaplanır. Daha sonra parafinin üstüne bir çelik kalem ile istenen şekil çizilir. Bu çizgilere hidrojen flüorür gazı ya da çözeltisi tatbik edilir. Camdaki parafinin temizlenmesinin ardından camda yalnızca sabit olan şekiller kalır.

Sodyum hidroksit, beyaz renkte nem çekici olan bir maddedir. Su da kolay bir şekilde çözünür ve yumuşak kaygan ve sabun hissi veren bir çözelti meydana getirir. İnsan dokusuna kaşındırıcı bir etkisi bulunmaktadır. Sodyum hidroksit, laboratuvarda CO2 şeklindeki asidik gazları yakalamak için kullanılır. Endüstride birçok kimyasal maddenin imalatında, yapay ipek, sabun, kâğıt, boya, deterjan endüstrisinde ve petrol rafinelerinde kullanılır. Potasyum hidroksit, endüstride Arap sabunu imalatında, pillerde elektrolit olarak ve gübre imalatında kullanılır. Kalsiyum hidroksit, beyaz bir toz olup, suda hamurumsu olan bir görünüş alır. Sönmemiş kirece su konulmasıyla oluşur. Kalsiyum hidroksit asidik gazların uzaklaştırılması, kireç ve çimento yapımı alanlarında kullanılır.
" } ] }