{ "title": "Besin Zinciri", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/besin-zinciri.jpg", "date": "19.01.2024 22:02:13", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "Besin zinciri, Belirli bir bölgede yaşam alanlarında bitki ve diğer canlılardan oluşan ekosistem, canlıları doğrudan veya dolaylı olarak beslerler, bu işlem sırasında birbirleriyle etkileşim nedeniyle besin zincirini oluştururlar. Besin zincirinin oluşumunda halkalar farklı canlı türlerini oluşturur.

Üretici (Ototrof) Halkalar güneş ısı ve ışığını enerjiye dönüştürerek hücreler de tutabilen canlılardır. Bu özellikleri ile kendi besinlerini kendileri üretebilirler, Üreticiler Güneş ışığını doğrudan kullanabildiği için besin zincirinin ilk basamağında yer alırlar, bitkiler kendi enerjilerini ürettikleri için besin arayışına girmezler, bu haliyle besin zincirinin ilk basamağında yer alırlar. Üretici (Ototrof) olan bu canlılar inorganik maddelerden fotosentez yaparak, \"şeker, besin, glikoz ve oksijen üretirler. Üretici canlılar olarak; klorofilli bakteriler, algler ve bitkiler sayılabilir.

Tüketici (Hererotrof) halkalar, besin üretmeyen koyun, keçi, inek, köpek, balık vb. Gibi besin üretmeyen ve yiyeceklerini dışarıdan alan canlılara denir, tüketici olan bu canlı grupları besin aldıkları kaynağı ve besin alma şekline göre gruplara ayrılırlar. Çevrelerindeki üretici canlıları yiyerek beslenen maymun, koyun eşek, tavşan gibi canlı grubuna otoburlar denir. Etrafında hayvansal organizmaları yiyerek beslenen kertenkele, baykuş, timsah gibi canlılar grubuna etoburlar denir. Bitkisel ve hayvansal kaynaklı yiyecekleri yiyerek beslenen insan, tavuk, ayı gibi canlılar ise otçul (Hepçiller) denir. Bir başka grup ise toprağa düşen bitki ve hayvan atıklarını çürüterek, toprağa karışmasını sağlayan ayrıştırıcılar vardır. Ayrıştırıcıların faaliyetleri sonucunda canlı vücudunu oluşturan organik ve inorganik maddeler toprağa geçirilmiş olur, ayrıştırıcılar her besin zinciri halkasında bulunur. Ayrıştırıcılar daha çok mantar çeşitlerinden oluşur, örneğin küf mantara, maya mantarı bunlara örnek verilebilir.

Doğa da en çok bulunan besin zinciri halkası üreticiler yani bitkilerdir. Üreticiler güneş enerjisini doğrudan kullanabildikleri için daha fazla sayı da bulunurlar, Tüketiciler ise Güneş enerjisini dolaylı olarak aldıkları için sayıları daha azdır. Tabiatta birbirleriyle ilişkili birçok besin zinciri vardır, birbiri içine alan besin zincirlerinin hepsi besin ağı olarak da adlandırılır.
" } ] }