{ "title": "Besin Türleri", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/Besin-Turleri-96.jpg", "date": "20.01.2024 00:07:17", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Besin türleri, gün içinde tüketilen besinlerin neler olduğu, nasıl gruplandırıldığı hakkında bu makalemizde bilgilere ulaşabilirsiniz. Besinler, içerisinde barındırdıkları, enerji, vitamin, mineral, protein, karbonhidratlar olarak gruplandırılır. Besinlerin içerdiği enerji, yağ, karbonhidrat ve proteinlerden dolayı kaynaklanır. Mineral, vitamin ve su enerji içermez. Karbonhidratlar, vücudumun temel enerji kaynağı olarak değerlendirilir. 1 gram karbonhidrat ortalama olarak 4 kaloriye denk gelir. Vücut için önemli olan karbonhidratlar, tahıl, sebze-meyve, süt ve süt ürünleri, kuru baklagiller tarafından vücuda alınabilir. Proteinler, doku yapımı ve tamiri için hayati önem taşır. 1 gram protein ortalama olarak 4 kaloriye denk gelir. Proteinler vücudun dengeli bir şekilde çalışması için önemlidir. Vücutta çoğu hormon içerisinde bulunur. Hayvansal ve bitkisel olmak üzere protein iki grupta incelenir. Yağlar, vücudun enerji üretebilmesi için oldukça önemlidir. Bazı hücre ve hormonların yapısında bulunan yağlar, A, D, E ve K vitaminlerinin vücutta kullanımını sağlar. Göz ve beyin sağlığı için önemlidir. Vitamin ve mineraller, vücut için yine hayati önem taşır. Vücutta birçok görevi olan vitamin ve mineraller, vücudun fonksiyonel olarak çalışmasını sağlar.

Besin türleri nelerdir?

Besinler içeriklerine göre 4 grup altında incelenir. Bunların haricinde yağ ve şeker içeren bir grup daha vardır. Dört besin grubunu şu şekilde sıralayabiliriz;

Et ve benzeri besinler: Tavuk, hindi, balık, kırmızı et bu gruba dahildir. Kurubaklagil ve yumurta yine bu gruba dahildir. Hücre onarımı ve yapımı için önemli rol oynayan et içeren besinler büyüme ve gelişme içinde çok önemlidir. Vücudun gereksinim duyduğu proteinler, demir minerali, çinko, B grubu vitaminler bu besin çeşitleri tarafından karşılanır.

Süt ve süt ürünleri: Peynir, yoğurt, süt, ayran, kefir gibi besinlerin bulunduğu gruptur. Protein ve kemik gelişimi bakımından önemli olan kalsiyum bakımından zengin olan süt ve süt ürünleri, bazı vitaminler ve yağlar içinde önemlidir.

Tahıl ve tahıl ürünleri: Ekmek tahıl ürünleri arasında en çok tüketilen besindir. Pirinç, makarna, arpa, buğday, yulaf, çavdar, yarma ve un bu gruba dahildir. Vücudun gerek duyduğu enerjinin sağlanabilmesi için düzenli alınması gereken besinlerdir. Mükemmel karbonhidrat kaynağı olan tahıllı besinler, kepekli mamuller işlenmiş ürünlere göre daha çok B vitamini bulundurur.

Sebze ve meyveler: Taze ya da kurutulmuş olan tüm sebze ve meyveler bu grup içindedir. Taze sebze ve meyveler bol miktarda su içerdiği için enerji içerikleri azdır.
" } ] }