{ "title": "Besin Kirliliği", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/Besin-Kirliligi-66.jpg", "date": "21.01.2024 05:49:36", "author": "Esma KOÇ", "article": [ { "article": "Besin kirliliği, Canlılar büyüyüp hayatını devam ettirmek için besinlere ihtiyaç duymaktadırlar. Canlıların besinlerden almış olduğu vitaminler, mineraller sayesinde yaşamını sürdürebilmek için gereklidir. Nüfus artışı ile alakalı olarak daha fazla ürün elde etmek için farklı yöntemler geliştirilmektedir. Yapılan çalışmalar ürünlerin arttırılmasıyla ilgili olumlu sonuç verirken farklı bir yönden de bakıldığında besin kirliliğine neden olmaktadır. Besinlerde çürüme, bozulma ve koklayarak canlıların tüketemeyeceği duruma gelmesine çevre kirliliği denilmektedir. Besin kirliliği ile moleküllerin zararlıları da içeriğinde olmasına sebep oluyor. Enerji, vitamin ve mineralleri besinleri tüketirken vücudumuza almamızı sağlar. Fakat bunlarla beraber zararlı olan maddeleri fiziksel ve kimyasal olarak vücudumuza almış oluruz. İnsan sağlığına olumsuz etkisi olduğu gibi çevrede de bitki çeşitliliğini de tehlikeye atmış olur. Ayrıca birçok ürünün yok olmasına bile sebep olmuştur. Besin kirliliğinde en fazla zararı hayvanlar ve insanlar almaktadır.

Besin kirliliği neden olur?

Radyoaktif kirlenme: Nükleer santrallerde oluşan radyoaktif sızıntılar ve gerçekleşen patlamalar kirlenmelere sebep olur. Çevreye yayılan bu maddelerden dolayı bitkilerde kirlilik meydana gelir. Kirlenen bu bitkiler besin olarak tüketilemeyeceği için toprağa gömülerek yok edilmek istenmektedir. Yağmur yağdığında toprağın derin kısımlarına sızdığı için sularda da kirlenme gerçekleşir. Bu tarz kirlenme çevreden yıllarca etkisini kaybetmemektedir. Radyoaktif durumdan dolayı kirlenen besinler canlılar üzerinde de birtakım hastalıklara neden olmaktadır.

Ziraai mücadele ilaçlarıyla kirlenme: Üretilen ürünleri zararlıya karşı koruma amaçlı olarak ilaçlama yapılmaktadır. İlaçlama ile bitkiler üzerinde ilaç birikmektedir. Bu da hayvanlara ve insanlara besin yolu ile taşınmaktadır. İlaçlardan kaynaklı zehirler canlılarda etkisini bazen hemen gösterir. Bazen de yıllar sonra göstermektedir.

Tarımsal gübrelemeyle kirlenme: Artan dünya nüfusunda besin ihtiyacını karşılamak için üretilen bitkilerin daha çabuk büyümesi ve ürün vermesi gerektiği için hormonlu ilaçlar ve gübreler kullanılmaktadır. Bu tarz gübre ve ilaçlar hatalı bir şekilde ve azla kullanıldığı zaman bitkiler üzerinde birikime sebep olur. Bu nedenden dolayı bitkiler anormal bir şekilde büyümeye başlar.

Endüstriyel atıklarla kirlenme: İlk önce havayı sonra suyu ve devamında toprağı kirleten endüstriyel atıklardır. Endüstriyel atıklar ilk önce havaya kükürt dioksit karışır. Havaya karışan kükürt dioksit asit yağmuruna dönüşerek yeryüzüne geri döner. Bu olaydan sonra toprağın özelliğinde bozulma meydana gelir ve yetişen bitkilerde anormal bir şekil alır. Yağan asit yağmuru ayrıca bitkilerin kirlenmesine de sebep olur. Kirlenmiş olan sularla sulanmış olan bitkiler ve su içen hayvanlarda da olumsuz etkilenmektedir.

Saklanma ve Taşınma esnasında kirlenme: Ürünler marketlerde, manavlarda, pazar yerlerinde uzun zaman açıkta durmaktadırlar. Bu şekilde çevredeki kirlilikten etkilenmiş olur. Besin kirliliğinde ürünlerin uygunsuz olarak saklanması aşamasında mikrop kaparlar. Temizlenmeden tüketilen besinler, mikrop ile vücuda alındığı için insan sağlığını olumsuz etkilemektedir. Besinlerin uzun zamanda dayanabilmeleri için nitrat ve nitrit bileşikleri eklenmektedir. Bu maddelerde besin yoluyla alındığı için insanlar üzerinde olumsuz etkisiyle beraber kanserojen maddelerde vücuda alınmış olur.

" } ] }