{ "title": "Besin Kalorileri", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/besin-kalorileri.jpg", "date": "21.01.2024 05:13:43", "author": "kemal adigüzel", "article": [ { "article": "Besin: İnsan vücudun yaşaması için gerekli olan hayati olaylar için alması gereken organik veya inorganik bileşiklerdir. Kalori ise bilimsel olarak atmosfer basıncında bir gram suyun ısısını bir derece arttırabilmek için gerekli olan enerji miktarıdır. Beslenmede kullandığımız kalori ise besinlerin içinde bulunan ve insan vücudunun kullanabileceği enerji miktarını belirtir. Bin kalori bir kilokaloriye eşittir ve biz besinler için kilokalori terimini kullanırız.

Kişinin kalori ihtiyacı vücut yapısına, kilosuna, boyuna, yaşadığı coğrafi yer, iklimsel değişiklikler, uğraştığı iş gibi birtakım durumlara göre değişkenlik gösterir. Örneğin inşaatta çalışan bir işçinin masa başı iş yapan kişiye oranla çok daha fazla kaloriye ihtiyacı vardır. Çünkü kişi ne kadar çok çaba harcarsa o kadar çok enerji tüketir ve enerjiye ihtiyacı artar. Kişi tükettiği besinlerin hepsini kaybettiği enerji için kullanmaz. Fazlasını depo olarak çeşitli dokularda biriktirir ve ihtiyaç duyduğumuzda dışarıdan besin maddelerini alamadığımızda bu biriktirmiş olduğumuz besinleri tüketiriz. O yüzden insan vücudu açlığa belli bir süre dayanabilmektedir. Ayrıca eğer çok fazla besin tüketirsek depolanan besinler yağa dönüştürülüp kilo yaparken daha az kalori aldığımızda vücuttaki depoları da tükettikten sonra zayıflamak için ortam oluştururuz.

Besinler Kaç Kısımdır?

Besinler; karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineraller olmak üzere sınıflandırılır. İlk üçü organik diğer ikisi inorganik besinlerdir. Kalori yani enerji veren besinler organik besinlerdir. Organik besinler karbon, hidrojen, oksijen, azot, sülfür ve fosfor elementlerinden oluşur. Proteinler ve karbonhidratlar parçalandıklarında gram başına aynı enerjiyi verirken yağlar bunlardan daha fazla enerji verir. İnorganik besinler enerji vermezler. Vücutta değişik mekanizmalarla düzenleyicilik ve reaksiyonlarda görev alırlar. Organik bileşiklerden olan yağlar tüketildiğinde en fazla enerji açığa çıkaran besinlerdir. Ancak insan vücudu yağları karbonhidratlardan sonra ikinci sırada enerji vermek için kullanır. Çünkü karbonhidratların yıkımı daha kolaydır. Proteinler ise üçüncü dereceden enerji kaynağı olarak kullanılır. Bunlar vücutta karbonhidrat ve yağ depoları bittikten sonra vücut mecbur kaldığı için kullanılır. Çünkü kişi yaşamsal olaylarını gerçekleştirirken bile (Örneğin nefes alma) enerji harcar ve bunu bir şekilde temin etmesi gerekir.

Besinlerde Kalori Değerleri

Besinlerin kalori değerleri değişkendir. Çünkü hangi besinin içinde hangi organik bileşiklerin olduğuna ve besinin miktarına bağlıdır. Yağdan zengin besinler ayçiçeği çekirdeği, fındık, fıstık, zeytinyağı, Ayçiçek yağı, margarin gibi besinlerdir. Proteinden zengin olanlar; Et, süt ve süt ürünleri, yumurta, baklagiller, fasulye gibi besinlerdir. Karbohidrat ağırlıklı besinler ise patates, pirinç, ekmek, buğday, mısır gibi besinlerdir.
" } ] }