{ "title": "Besin Grupları", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/besin-gruplari.jpg", "date": "20.01.2024 12:06:57", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "
Besin Grupları, sağlıklı ve dengeli beslenme sağlığımızın en önemli unsurlarındandır. Vücudun gelişmesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan güç ve besin ögelerinin her birinin yettiği ölçüde alınması ve vücutta uygun biçimde kullanılması haline yeterli ve dengeli beslenme denir. Sağlıklı ve dengeli beslenme için 4 temel besin sınıfında yer alan besinler her gün, yeterli ölçüde tüketilmelidir. Bu besin gruplarını dört tanedir: Süt Grubu, süt, yoğurt, çökelek, peynir ve süt ile meydana gelen tatlılar süt sınıfına girer. Bu gıdalar kemiklerin büyümesine ve sağlığı için önemli kalsiyumun en önemli kaynağıdır. Protein, fosfor, çinko ve B vitaminleri için iyi bir kaynaktır.

Günlük olarak şu ölçülerde alınmalıdır; büyüklerin iki porsiyon, çocuklar, hamileler, ergenler ve çocuk emzirenlerin üç veya dört su bardağı kadar süt sınıfından gıdalar tüketmesi gereklidir. Kalsiyumdan zengin olan bu sınıf kemiklerin ve dişlerin sağlıklı büyümesinde ve göze çalışmasında önemli rol oynar. Yağsız ya da yağı azaltılmış süt, yoğurt ve tuzu az peyniri tercih edin. Yoğurdun suyunun dökülmesi veya bekletme esnasında oluşan suyunun dökülmesi vitamin B2 kaybına neden olur. Riboflavin vücutta önemli görevleri olan bir vitamindir. Bu sebeple yoğurdun yeşilimsi suyu atılmamalı, değerlendirilmelidir. İshal tedavisinde yoğurt tüketilmesi ve tuzlu ayran içilmesi hayat kurtarır.

Et-Yumurta-Kurubaklagil Grubu tavuk, balık, et, yumurta, kuru fasulye, nohut, mercimek, fıstık, fındık gibi yağ içeren tohumlar bu sınıfta yer alır. Bu grup protein, çinko, fosfor, demir, magnezyum ve B vitaminleri için iyi kaynaktır. Bu sınıftan günde iki porsiyon alınmalıdır. Et, tavuk, balık ve benzeri olanlardan elli veya altmış gram alınmalı. Kuru baklagillerden doksan gram, yağlı tohumlardan otuz gram, yumurta ise haftada üç veya dört tane tüketilmelidir. Göze yenilenmesi, doku tamiri ve görme işlevinde görev alan gıda ögelerini sağlarlar. Kan yapımında görevli en önemli gıda ögeleri bu sınıf tarafından sağlanır.

Sebze ve Meyve Grubu, tüm sebze ve meyveler bu sınıftandır. Bu gıdalar, A vitamini ön ögesi olan karotenler, C, B2 vitaminleri ile kalsiyum, demir, magnezyum ve diğer antioksidan özelliğe sahip bileşkelerden zengindir. Günlük en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir. Günlük yenilen sebze ve meyvenin en az iki tabak yeşil yapraklı sebzeler ya da portakal, mandalina gibi turunçgiller ya da domates olmalıdır. Portakal, elma, armut, muz gibi meyvelerin orta büyülükte ki bir tanesi, kayısı ve erik gibi meyvelerin üç veya altı adet, çilek, kiraz gibi olanların on veya on beş tanesi bir porsiyon sayılır. Ekmek ve Tahıl Grubu, buğday, pirinç, mısır, çavdar, yulaf ve benzeri gibi tahıl adetleri ve bunlardan yapılan un, yarma, bulgur, gevrek ve benzeri ürünler bu sınıftandır. Bu gruptaki beyazlatılmamış gıdalar özellikle B grubu vitaminler, mineraller, nişasta, posa ve diğer gıda ögelerini içermeleri sebebi ile sağlık açısından önemli besinlerdir.
" } ] }