{ "title": "Besin Değerleri", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/Besin-Degerleri-58.jpg", "date": "20.01.2024 03:29:05", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Besin değerleri, gün içinde tüketilen besinlerin içeriğinde bulunan, enerji, yağ, vitamin, mineral, protein, karbonhidrat gibi vücut için önemli olan maddelerin ölçümü besin değerleri olarak tanımlanır. Tüketilen gıdaların içeriğinde yer alan besin değerleri hakkında bilgi sahibi olunduğunda vücudun ihtiyacını karşılayacak şekilde beslenmek mümkün olur. Besin değeri yüksek olan yiyecekler vücudun gerek duyduğu vitamin, mineral, enerji ve suyu karşılamak için yeterli olur. Günlük tüketilebilen besinler kısıtlıdır. Bu nedenle vücuda alınacak besin değerlerini arttırabilmek için besin değeri yüksek olan yiyecekler tüketilmelidir. Yazımızın devamında besin değeri bakımından yüksek yiyecekler için örnekler bulabilirsiniz.

Besin değeri yüksek olan yiyecekler nelerdir?

Yaban mersini besin değerleri: Meyveler içinde besin değerleri bakımından en kaliteli meyvelerin başında gelen yaban mersini, antioksidan bakımından zengin içeriğe sahiptir. Vitamin ve mineraller bakımından da mükemmel bir kaynaktır. 145 gram yaban mersini, 21 gram karbonhidrat, 1 gram protein, 0.5 gram yağ, 19 mg C vitamini, 145 mg A vitamini ve 85 kalori içerir. Ayrıca %83 su içerir. 100 gramında, 6.00mg kalsiyum, 0.06 mg bakır, 0.17 mg demir, 5.00 mg magnezyum, 0.28 mg manganez, 10.00 fosfor, 89.00 mg potasyum, 0.60 mg selenyum, 0.11 mg çinko bulunur.

Balık besin değerleri: Balık sağlık için oldukça önemli bir besin kaynağıdır. İnsan vücudu ve sağlığı için gerek duyulan vitamin ve minerallerin yanı sıra, omega-3 yağ sitleri bakımından da zengin içeriğe sahiptir. Protein, D vitamini, fosfor, sülfür bakımından zengin içeriğe sahiptir. Balığın türüne göre içeriğinde bulunan besin değerleri farklılık gösterir. 100 gram somon balığı, 2.8 mcg B12 vitamini, 8.0mg B3 vitamini, 0.3 mg B1 vitamini, 0.3 mg B6 vitamini, 22.1 gram protein içerir.

Peynir besin değerleri: Süt ürünleri arasında yer alan ve bir tür hayvansal gıda olan peynir, sağlık için oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez üyesi olan peynir birçok yemek ve hamuru işi içinde de kullanılır. Onlarca çeşide sahip olan peynir, vitamin ve mineraller bakımından zengin içeriğe sahiptir. A vitamini, B12 vitamini, fosfor, kalsiyum, çinko, protein bakımından iyi bir kaynaktır. İçeriğindeki yağ oranı peynirin çeşidine göre değişiklik gösterir. Örneğin 100 gram beyaz peynir, 8.21 karbonhidrat, 16.1 gram protein, 23.55 gram yağ, 1281 mg sodyum, 103 potasyum, 422 mg kalsiyum içerir.

Yumurta besin değerleri: Temel besin maddelerinden biri olan yumurta, mutfakların vazgeçilmez besinlerinden biridir. Sarısı ve beyazı ayrı ayrı vücut için faydalıdır. Besleyici değeri oldukça yüksek olan yumurta kalori bakımından da zengindir. Ancak günde bir tane tüketimi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Orta boy bir tane yumurta, 64 kalori, 0.6 gram karbonhidrat, 5 gram yağ, 34 miligram omega-3, 500 miligram omega-6, 115 miligram kolin, 0.7 miligram demir, 85 miligram fosfor, 61.5 miligram sodyum, 14 miligram selenyum, 20.8 miligram folat içerir.

Kırmızı et besin değerleri: Besin değerleri bakımından oldukça yüksek bir besin maddesidir. B12, potasyum, çinko, demir bakımından zengin içeriğe sahiptir. Özellikle dana eti kalp ve damar sağlığı için önemli bir besin maddesidir. İçerisinde bulunan oleik yağ asitleri kalp ve damar hastalıklarının oluşma riskini azaltır. Yine içeriğinde bulunan vitamin, mineraller ve diğer besin ögeleri çocukların hem bedensel hem de beyinsel gelişimi açısından önemlidir. Dana eti koyun etine nazaran sağlık için daha faydalıdır. Kansızlık problemi yaşayan kişiler tarafından mutlaka beslenme listesine eklenmesi gereken bir besindir.100 gram dana eti yaklaşık 150 kaloriye denk gelmektedir. Bunun yanı sıra, 33.96 gram protein, 6.51 gram yağ, 81 sodyum, 113 kolesterol, 19 kalsiyum, 339 potasyum, 1.23 miligram demir içerir.
" } ] }