{ "title": "Besin Çeşitleri", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/besin-cesitleri.jpg", "date": "19.01.2024 16:33:25", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Besin çeşitleri, yaşamımızın devamlılığını sürdürebilmek ve sağlıklı bir yaşam sürmek için doğru, düzenli ve dengeli beslenmemiz şarttır. Bunu da besin maddeleri ile sağlarız. Besinler çok çeşitlilik gösterir ve her bir besin çeşidinin farklı özellikleri ve görevi vardır. Şimdi ana hatları ile besin çeşitlerini, özelliklerini ve görevlerini inceleyelim.

Hayvansal besinler, hayvansal besinler hayvanlardan sağlanan et, süt, tereyağı, yumurta, peynir, yoğurt gibi besinlerdir. Daha çok protein ağırlıklıdır.

Bitkisel besinler, bunlar bağ ve bahçelerde yetiştirilen daha sonra yiyecek olarak soframıza gelen bitkilerden elde edilen besinlerdir. Lahana, buğday, pırasa, enginar, havuç, patlıcan, biber ile yapılan yemekler bitkisel besinler grubuna girer. Tabi bunun yanı sıra elma, armut, karpuz, muz, şeftali gibi meyve çeşitleri de bitkisel besinlerdendir. Bitkilerden elde edilerek yapılan tüm yiyecekler bitkisel besin grubuna girer.

Madensel besinler, bitkisel ve hayvansal besinler dışında da vücudumuza su ve tuz gibi maddeler alırız bunlarda madensel besinler olarak bilinir. Bu maddeler canlıların vücudun da bulunur ve doğada hazır olarak da mevcuttur.

Besin çeşitleri, besin çeşitleri vücuttaki işlevlerine göre de farklı gruplara ayrılır. Şimdi bunları inceleyelim.

Görevlerine göre besinler
Besin çeşitleri ve özellikleri nelerdir?

Karbonhidratlar, karbon ve hidrojen elementinden oluşur. İlk olarak fotosentez sonucunda üretilir. Fazlası bitkilerde nişasta olarak depo edilir insanlarda ise glikojen olarak depolanır. Özel reaksiyonlarda kullanılır. Bitkisel besinlerde bolca bulunur.

Yağlar, karbon hidrojen ve oksijen elementlerinin birleşmesi ile oluşur. Yağların en küçük yapı birimi yağ asidi ve gliseroldür. Vücutta ısı yalıtımı sağlar. Hücre zarı, hormon ve vitaminlerin yapısına katılır.

Proteinler, karbon, hidrojen, azot ve oksijen elementlerinden oluşur. En küçük yapı taşı birimi aminoasitlerdir. Süt, et, yumurta gibi hayvansal besinlerde çok bulunur. Vitamin ve hormonların yapısına katılır.

Vitaminler, organların çalışmasına etki ederek vücut direncini arttırır ve hastalıklara karşı korunma sağlar. Genellikle bitkisel besinlerden alınır. Vücutta kimyasal olayları düzenler. Bazıları insan vücudu tarafından üretilirken bazıları dışarıdan alınır. Bazı vitaminlerin eksikliğinde hastalıklar ortaya çıkabilir.

Mineraller, yeryüzünde maden şeklinde bulunur. Doğadan hazır olarak alınır. Kemik, diş ve kas gelişimini sağlar. Enzimlerin çalışmasında görev yapar.

Su, vücudun en fazla ihtiyaç duyduğu besindir. Vücuttaki kimyasal olayların gerçekleşmesi için gereklidir. Besinlerin sindiriminde, emiliminde, taşınmasında ve boşaltımında etkilidir.
" } ] }