{ "title": "Balık Besin Değerleri", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/balik-besin-degeri.jpg", "date": "19.01.2024 04:57:55", "author": "osman Karakaya", "article": [ { "article": "
Balığın Besin Değerleri, Balık besin değeri oldukça yüksek bir yiyecektir. Vücudumuz için gerekli olan birçok besin değerini içinde barındıran balık birçok hastalığın oluşmasını da engellemektedir. Karbonhidrat, doymamış yağlar ve protein içeren balığın en küçüklerinden sayılan hamsi de bile 17 mg protein bulunmaktadır. Doğal bir ilaç olan balık özellikle kalp sağlığı için oldukça önemli bir besindir. Kalp sağlığı için uzmanlar da balık yenmesini önermektedir.

Balık eti doymamış yağ asitleri açısından oldukça zengin bir besindir. Doymamış yağ asitleri insan vücudun da kendiliğinden üretilemeyen ve bu neden ile besinler yolu ile vücuda alınması gereken yağ asitlerindir. Bu yağ asitlerinden en önemlileri de balık içerisinde bulunan EPA ve DHA doymamış yağ asitlerdir. EPA ve DHA yağ asitlerinin başta göz sağlığı olmak üzere kan akışkanlığını sağlamak, beyin fonksiyonlarının düzenlenmesi ve sinirsel iletimin sağlanması gibi görevleri vardır.

Balığın içerdiği besinler başta kalp krizi olmak üzere kalp damar sağlığı, damar sertliği, depresyon, migren, eklem romatizmaları, şeker hastalıkları, yüksek kolesterol ve tansiyon ile kanser gibi pek çok hastalıktan korunma da oldukça önemli bir yere sahiptir. Balık kan damarlarının yüzeyini genişleterek dokulara daha fazla oksijen girişine yardımcı olur ve özellikle son yıllar da çocuklar da görülme sıklığı artan astım hastalığına karşı direncin artmasın da önemli bir rol oynar.

Balık bebek bekleyen anneler tarafından da tüketilmesi önerilen bir besindir. Yüksek besin değerleri ile balık bebeğin anne karnındaki gelişimi için oldukça faydalıdır. Hamile kadınlara haftada en az bir kez balık yemeleri de doktorlar tarafından önerilmektedir.

Balığın bu kadar önemli bir besin kaynağı olmasının nedeni hem insan vücudu için gerekli maddeleri içermesi hem de çeşitli hastalıkların görülme riskini azaltmasıdır. Mesela, balığın içerdiği omega 3 yağ asidi sağlık için bir kalkandır ve düzenli olarak tüketilmesi durumun da kalp hastalıklarının riskini azaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
" } ] }