{ "title": "Bal Besin Değerleri", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/bal-besin-degerleri.jpg", "date": "20.01.2024 11:23:58", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Bal besin değerleri ile, hastalığı oluşturan bakteri ve virüslere karşın dayanıklılık imkânı sunan antioksidan özelliği yüksek bir besindir. Faydaları, yara ve yanıkların çabuk iyileşmesi, kalp hastalıkları, kolon kanseri, ülser benzeri sağlık sorunlarının rehabilitasyonunda kullanışlıdır.

Balın besleyici yararları asırlardır bilinmekte ve nihai dönemde yapılmış olan çoğu araştırmayla da kanıtlanmaktadır. Bal; vitamin, mineral, aminoasit ve enzimler benzeri birçok hayati etmenleri içeren. Bal, basit karbonhidratların kaynağıdır. Bir yemek kaşığında 64 cal enerji imkânı sunan bal, kaslar amaçlı petrol misyonu yapar. AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ'ndeki Memphis Üniversitesi'nin Egzersiz ve Spor Beslenme Laboratuvarı; egzersiz öncesi sindirim amaçlı balın en efektif karbonhidrat meydana geldiğini tespit etmiştir. Kan şekerine diğer karbonhidrat kaynaklarına kıyasla ılımlı tesiri meydana geldiği gözlenmiştir. Bal; niasin, riboflavin ve pantotenik asit benzeri vitaminler, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum ve çinko benzeri mineraller içermektedir. Bal diğer besinlerin bedende ek olarak basit sindirilip, ek olarak iyi emilmelerini sağlayarak o besinlerden yararlanılma seviyesini de yükseltir. Bilhassa hastalık halinde bal kullanımı, vücudun çabuk toparlanmasına destekçi olabilmektedir.

Bal Besin Değerleri Tablosu (Takribi 100 gr. Bal amaçlı)
Bal İçerisindeki Mineraller
Bal İçerisindeki Vitaminler
Balın İçeriği

Balın belirgin özelliği tatlı olmasıdır. Bunun nedeni balın içerisinde bulunan üç şekerdir. Fruktoz (% 34), sakkaroz (%2) ve levuloz (% 40) bunun yanında balın %17'si su geriye olan %7'lik kısmı ise demir, sodyum, kükürt, magnezyum, fosfor, polen, manganez, alüminyum, gümüş, albumin, dekstril, azot, protein ve asitlerden meydana gelir. Balın kalitesini bu %7'lik karışım belirlemektedir. Balın içeriğinde on beş şeker belirlemiş olup bunlardan bazıları şunlardır: fruktoz, glikoz, sakkaroz, maltoz, izomaltoz, erloz, kestoz, melezitoz ve rafinozdur. Tipik olarak da fruktoz şekeri diğerlerinden ayrıdır. Balı bildiğimiz şekerden ayıran çok mühim bir fark vardır. Şeker fakat sindirim sisteminde değişime uğrayıp ardından kana karışırken bal sindirime sebep kalmadan çok süratli kana karışır.

Balın Bileşimi

Genel olarak da balların toplandığı farklı nebat kaynaklarına göre farklı aroma, tat, nitelik, yoğunluk ve kristalize sahip oldukları belirlemiştir. Benzer olarak ballarda akıcılık kimyevi bileşimi, şekerler, rutubet, enzimler, vitaminler, asitler, kolloidal maddeler ve bileşimi meçhul maddeler açısından farklı oldukları bildirilmişlerdir.

Baldaki asitler

Uzun seneler bal içerisinde yalnızca formik asit bulundukları ama çözümleme geliştirilince asetik, bütirik, sitrik, kaproik, laktik, formik, malik, okzalik, suksiniletannik, tartarik ve velarikasidlerin varlığı belirlemiştir. Balın pH'sı 3,29-4,87 içinde değişmektedir.

Baldaki enzimler

Çeşitli araştırıcılar balda diyastaz ya da amilaz, nikotin, invertaz, katalaz, oksidaz, fosfataz enzimlerini bulmuşlar. Adı geçen enzimlerin bir bölümü bitkiden gelmekte bir bölümü ise arının başında bulunan bezlerden salgılamaktadır.

Baldaki vitaminler

Eskiden bal içerisinde vitamin meydana gelmediği ya da pek nadir meydana geldiği düşüncesi hakimdi ama kimyevi ve bilimsel denetim metotları geliştirildikten ardından bal içerisinde farklı miktarda, tiamin, riboflavin, askorbik asit, piridoksin, pantotenik asit, niasin ve az miktarda biotin, folik asit belirlemiştir.
" } ] }