{ "title": "B Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/b-vitamini-hangi-besinlerde-bulunur(1).jpg", "date": "21.01.2024 17:06:13", "author": "Kısmet Coşkun", "article": [ { "article": "
B vitamini hangi besinlerde bulunur, vitaminler insan sağlığı metabolizmasının düzenini sağlayan ve dışarıdan belirli miktarlarda alınması gereken maddelerdir. Suda eriyen ve yağda eriyen olmak üzere ikiye ayrılır. B vitamini de suda eriyen bir maddedir. B vitamini gruptan oluşmaktadır. B grubu vitaminlerin arasında folik asit, nikotinik asit, pantotenik asit olan maddeler B gruba dahil edilip vitamin olarak sayılmaktadır. B vitamini ne işe yarar peki? B vitamini vücuda enerji verir. Sinir sisteminin düzeni üzerinde de etkisi vardır. Vücuttaki karbonhidratların parçalanmasında rol oynayıp enerji açığa çıkmasını sağlar. Bu durum adale sağlığı üzerinde rol oynar. B vitaminin fazla alınması bir etki yapmaz. Vücut gerekli miktarını alıp depolar geri kalanını sistem yoluyla atar. B vitamini damar sağlığı ve dolaşım sistemi sağlığı üzerinde de rol oynar. Vücutta ishal oluşumunu engeller. Cilt sağlığı üzerinde de etkisi olan B vitamini cilt parlaklığı, sağlığı, hücre yenilenmesini sağlar. Tırnak problemleri B vitamini eksikliğinden meydana gelir. B vitamini grubu sıralı bir şekildedir. Bunlar B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 olmak üzeredir. Doktorlar kırktan fazla çeşidin olduğunu söyler. Bunlar sadece bizim genel olarak bildiğimiz isimlerdir. Bu vitaminler suda eridiğinden dolayı depolanmaları fazla uzun sürmez. Günlük belirli miktarlarda alınması gerekir. Bu yüzden hayati bir öneme sahiptirler. Eksikliğinde birçok durum ortaya çıkar. Bunlar iştahsızlık, halsizlik, mide rahatsızlığı, bağırsak rahatsızlığı, sinir hastalıkları ve gelişim geriliği görülür. Peki hangi besinlerde bulunur. Hepsinden başlayarak örneklendirelim.

B1 vitamini gebelikte, sinir hastalığında, iştahsızlık da alınması gereken maddedir. Tahıllarda, sığır etinde, ceviz, soya fasulyesi, mısır ekmeğinde bulunur.

B2 vitamini vücuttaki asit oranını düzenler. Solunum sistemine etkisi vardır. Cilt ve tırnak sağlığı açısından da etkilidir. Hayvansal gıdalarda bulunur. Et, süt gibi. Bu eksiklikler genelde vejetaryen insanlar da görülür. Vücudun dinlenememesi, ağır iş temposunda çalışanların alması gereken vitamindir diyebiliriz.

B3 vitamini kolesterole iyi gelir. Kas gelişiminde de etkisi vardır. Hayvansal gıdaların yanı sıra havuç, karnabahar da vardır.

B5 vitamini hemen hemen yediğimiz çoğu üründen alabiliriz. B5 vitamini eksiliği çok nadir görülür. Görüldüğünde kapanmayan yaralar, saç dökülmesi sinir hastalıkları baş göstermektedir. Kuru yemiş, baklagiller, kırmızı et, beyaz et gibi hem hayvansal hem bitkisel ürünler de bulunmaktadır.

B6 vitamini de mutlaka günlük alınması gerekenlerdendir. Kas gelişimi üzerinde etkisi olduğundan yapılan diyetler, ağır tempoda çalışmak enerji tüketiminden dolayı gelişimi olumsuz etkileyeceği için günlük belirli dozlarda kullanılmalıdır.

B7 vitamini bağırsakta mikrop oluşumunun engellenmesinde kullanılır. Buğday, süt ürünleri, sakatatlar gibi besinlerde bulunur.

B9 vitamini aminoasit, sinir sistemi ve protein yapımında etkilidir. Ayrıca DNA ve RNA bölünmelerinde de rol aldığı için hamile bayanların alması gereken vitaminlerden biridir. Anne karnındaki bebeğin depolanan vitaminin emilimini hızlı gerçekleştirdiğinden eksikliğinde erken doğum ve çeşitli hastalıklar görülebilir. Ispanak, sebzeler, böbrekte ve karaciğer de bulunmaktadır.

B12 vitamini sinir sisteminin sağlığı yönünde etkilidir. Eksikliği genelde vejetaryen insanlarda görülür. Bu eksiklikte ortaya çıkan genel hastalık anemidir. İştahsızlık, yorgunluk, bulantılar genel olarak belirtileridir. Hayvansal gıdalarda bulunur.
" } ] }