{ "title": "Anne Sütünü Artıran Besinler", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/anne-sutunu-artiran-besinler(1).jpg", "date": "19.01.2024 02:08:17", "author": "nagihan", "article": [ { "article": "Anne Sütün Artıran Besinler, Çocukların sağlıklı gelişimi için anne sütü önem arz etmektedir. Özellikle ilk 6 ay anne sütünün önemi üzerinde durulmaktadır. İlk altı ay anne sütü çocuğun gelişimi ve ileri ki yıllarda sağlıklı bir yaşam sürmesi için önemlidir. Anne sütü bebekler için doğal antibiyotiktir aslında. Anneler emzirme döneminde bazı problemlerle karşılaşmaktadır. İlk aylarda anneler bebeklerinin yeterince süt alıp almadıklarından ya da sütlerinin yetersizi oluşundan dolayı büyük problemler yaşamaktadır. Anneler için \"yetersiz süt üretimi\" büyük bir paniğe neden olmaktadır. Birçok annenin bazı problemlerden dolayı sütü bebeği için yetersiz kalmaktadır. Sütü yetersiz kalan annele r bazı doğal yöntemler denemekte ve sütü artırıcı besinler tüketmektedir.

Anne sütünü artıran besinlerden bazıları şunlardır

Çemen otu tohumu (Methi tohumu): Methi tohumu olarak da bilinen çemen otu eski zamanlardan beri anne sütünü artırıcı besinler arasında yer almaktadır. Çemen otu anne sütünü artırma çok etkili bir besindir. Kullanılmaya başlandığı ilk haftadan itibaren hemen etkisi göstermektedir. Çemen otu anne sütünü artırdığı gibi aynı zamanda kalsiyum, demir eksikliğini de gidermektedir. Çemen otu anne sütünü artırdığı gibi idrar sökücü özelliği de bulunmaktadır. Bu nedenle çok fazla tüketilmemelidir. Çünkü idrar sökücü etkisi olduğundan vücudunuz susuz kalabilir. Çemen tohumunu çay olarak tüketebileceğiniz gibi sebze ve et yemeklerinde de kullanarak tüketebilirsiniz.

Rezene Tohumu (Rezene): Rezene tohumu genellikle bebekler de kolik önleyen bir besin olarak doktorlar tarafından önerilmektedir. Bunun yanı sıra rezene çayını anne sütünü artıran faydaları da bulunmaktadır. Rezene tohumu C vitamini bakımından zengin bir besindir. Ayrıca rezene tohumu sindirim kolaylaştırmakta ve ağızda ferahlatıcı bir etkisi vardır. Rezene tohumu pilavlara, sebzelere ve tatlılara ilave edilerek kullanılabilir.

Sarımsak: Doğal antibiyotik olarak bilinen ve her derde deva olan sarımsağın faydalarından biri de anne sütünü artırıcı etkisi olmasıdır. Sarımsağın bu faydasından faydalanmak isteyen anneler sarımsağı tek başına tüketebileceği gibi yemeklere koyarak da tüketebilir.

Kimyon Çekirdeği: Kimyon çekirdeği sindirim kolaylaştırmakta, kabızlığa iyi gelmekte, şişkinliği azaltmakta ve mide rahatsızlıklarına iyi geldiği gibi anne sütünü artırıcı etkisi de bulunmaktadır. Ayrıca demir eksikliği yaşayan anneler için faydalıdır. Kimyon çekirdeği tam bir demir kaynağıdır. Sebze ve et yemeklerine konularak tüketilebilir.

Çörek otu: Çörek otu kalsiyum deposudur ve süt üretimini de artırmaktadır. Anneler çörek otunu tek başına tüketebildiği gibi yemeklere ilave ederek de tüketebilir.

Kutsal fesleğen (Hint Fesleğen): Eski zamanlardan beri tüketilen ve süt artırıcı özelliği olan kutsal fesleğen Hint fesleğeni olarak da bilinmektedir. Hint fesleğeni K vitamini açıcından çok zengindir. Hint fesleğeni bağırsaklara iyi geldiği gibi ferahlatıcı etkisi de bulunmaktadır. Hint fesleğeni sebze yemeklere ilave edilerek tüketilebileceği gibi kaynatılıp içerisine bal ilave edilerek de tüketebilirsiniz.

Dereotu: Dereotu magnezyum, kalsiyum ve demir bakımından zengin bir besindir. Besin değeri yüksek olan dereotunun süt artırıcı özelliği olduğu da bilinmektedir. Dereotu uykusuzluğa ve şişkinliği de iyi gelmektedir. Dereotunun idrar sökücü özelliği olduğu için çok fazla tüketilmemelidir. Çünkü vücudunuz susuz kalabilir. Dereotu yemeklere ilave edilerek tüketildiği gibi çay olarak da tüketebilirsiniz.

Ajvan tohumu: Arjan tohumu hazımsızlığa ve mide rahatsızlıklarına iyi geldiği gibi anne sütünü artırıcı özelliği de bulunmaktadır. Arjan tohumunu içecek olarak tüketildiği gibi yemeklere ilave ederek de tüketebilirsiniz. Süt salgılanmasını artırıcı özelliği bulunmaktadır.

Bakliyat ve mercimek: Bakliyat ve mercimeğin süt artırıcı özelliğinin yanı sıra demir eksikliğine de iyi gelmektedir. Ayrıca lif bakımından da zengin olan bakliyat ve mercimek bol baharatlı pişirerek tüketilmelidir.

Kırmızı sebzeler: Pancar, sarı patates ve havuç gibi besinler süt yapmayan yarayan karotin açısından zengin besinler arasındadır. Ayrıca bu besinler demir bakımından zengin ve karaciğere faydalı besinlerdir. Özellikle havucun süt artırdığı bilinmektedir.
" } ] }