{ "title": "Amino Asit İçeren Besinler", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/amino-asit-iceren-besinler.jpg", "date": "19.01.2024 16:02:10", "author": "Aslı Kahraman", "article": [ { "article": "Amino Asit İçeren Besinler, Amino asitler, proteinleri oluşturan yapı taşlarıdır. Bu nedenle, amino asit oranı fazla olan besinler, protein yönünden en zengin olan besinlerdir. Amino asit oranı en yüksek olan besin kırmızı ettir. Fakat et yağlı olmamalıdır. Çünkü yağlı kısımlar daha az protein içermektedir. Kırmızı et sevmeyenler ise tavuk, hindi göğsü gibi besinleri tercih edebilir. Aynı zamanda ton balığı ve somon aynı şekilde amino asit içerir. Yüksek oranda protein içeren diğer deniz ürünleri ise sardalya, karides ve istiridyedir.

Yumurta, peynir ve yoğurtta önemli amino asit kaynağıdır. Bunların da yağsız veya az yağlı olanını tercih etmek gerekir.

Esansiyel amino asit içeren besinler arasında ise su teresi, balkabağı yaprağı, pazı, ıspanak, barbunya, susam, maya, soya, buğday, pirinç, badem, muz, şeftali, kayısı, elma, hurma, kivi, portakal, kızılcık, yer fıstığı, incir, armut, kuru üzüm, mantar, brokoli, karpuz, kavun, olgun zeytin, sarımsak, domates, avokado, ayçekirdeği, maydanoz, greyfurt, marul, mor erik, kırmızı acı biber, bezelye, patates, turp, soğan, lahana ve kereviz sayılabilir.
" } ] }