{ "title": "Akciğere İyi Gelen Besinler", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/Akcigere-Iyi-Gelen-Besinler-99.jpg", "date": "21.01.2024 10:37:48", "author": "Ceyda Kekik", "article": [ { "article": "Akciğere iyi gelen besinler, diğer yapılması gerekenler ile sağlığımızı korumada yardımcı unsurlardır. Akciğer solunum sisteminin en önemli parçasıdır. Oksijeni tüm organlara dağıtmak görevidir. Akciğerler kendi kendini temizleyebilme özelliği olan organlardır. Ancak ciğerler sigara dumanı ya da toz gibi sürekli kirlilik tehdidi altında ise zayıflar. Bazı doğal bitkiler ciğerlerinizi temizleyip güçlendirmeye yardımcı olur. Akciğer hastalıkları öksürük, hırıltı, nefes darlığı, bronşlarda spazmlar, aşırı mukus üretimi ve göğüste sıkışma hissi ile ortaya çıkabilir. Bitkisel destekler bu sorunları hafifletmeye ve rahat nefes almaya yardımcı olur.

Akciğere iyi gelen besinler

Zencefil: bu bitki gingerol adında güçlü bir antioksidan içerir. Bu maddenin yardımı ile akciğerler güçlenir ve alerjenleri, kirletici maddeleri, mukus ve diğer istenmeyen parçaları ortadan kaldırır. Zencefili yemeklerde ya da çay olarak kullanabilirsiniz.

Okaliptüs: Doğal bir antibiyotik içeren uçucu bir yağ içerir. Bu yağ akciğer enfeksiyonları ile savaşır, tıkanıklıkları temizleyerek kan akışını arttırır. Bitkisel öksürük ve boğaz pastilleri, şuruplar ve buhar banyoları gibi soğuk algınlığı ürünlerinin büyük bir kısmında bulunur. Taze okaliptüs yaprakları ile yapılan çay bronşit ve sinüzite iyi gelir. Okaliptüsü kaynayan suya atıp buharını solumak grip, öksürük ve bronşit tedavisinde kullanılabilir ve rahatlatır.

Ekinezya: Akciğer sağlığını ve işlevini korumaya yardımcıdır. Ekinezya soğuk algınlığı, grip ve diğer enfeksiyonların tedavisinde kullanılır. Tatlı ve keskin bir tadı vardır. Bitkinin kökleri, çiçek ve yaprakları tıbbi amaçlı kullanılır.

Andız otu: Antiseptik özelliği ile uzun yıllardır bitki terapilerinde kullanılır. Kronik bronşit, astım ve tüberküloz gibi hastalıklarda balgam söktürücü ve iltihap kurutucu özelliği ile hastayı rahatlatır. Kullanılan miktara dikkat etmek gerekir aksi halde kusma, ishal ve mide spazmına yol açar.

Sarımsak: Aktif maddesi alisin adlı bir maddedir. Bu madde sayesinde akciğerlerdeki mukusun temizlenmesi yardımcı olur, grip, soğuk algınlığı ya da solunum problemleri sorunlara iyi gelir. Yemeklere eklenerek kullanılabileceği gibi çayını yapıp bal ve limon ile kullanabilirsiniz.

Cayenne biberi: bu kırmızı ve acı biber akut ve kronik üst solunum yolları hastalıklarında akciğere iyi gelir. Cayenne biberi solunum sisteminin zarar görmesini engeller, akciğer iltihabını azaltır.

Sığır kuyruğu bitkisi: Bitkinin içinde bulunan saponinler öksürük şikâyeti olanlarda balgam söktürücü özelliği ile rahatlama sağlar. Sığır otu genellikle tablet halinde bulunur ve tüketilir.

Yukarıda belirtilen bitkileri kullanmadan önce doktorunuz ile konuşmalı ve kullanacağınız ölçülere çok dikkat etmelisiniz. Bitkisel destekler her ne kadar doğal ve yararlı olsalar da kullanım şekilleri ve başka ilaçlar ile etkileşimleri çok dikkat edilmesi gereken besinlerdir.
" } ] }