{ "title": "A ve E Vitamini İçeren Besinler", "image": "https://www.besin.gen.tr/images/a-ve-e-vitamini-iceren-besinler.jpg", "date": "20.01.2024 10:21:09", "author": "Kısmet Coşkun", "article": [ { "article": "

A ve E vitamini içeren besinler, vitaminler insan vücuduna dışarıdan belirli miktarlarda alınması gereken maddelerdir. Suda eriyen ve yağda eriyen olmak üzere ikiye ayrılır.

E vitamini

E vitamini diğer bir adıyla tocopherol olarak isimlendirilir ve yağda eriyen bileşiklerdir. E vitamini antioksidandır. Yaraların iyileşmesi, damar tıkanıklık tedavisi, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, yaşlanmaya bağlı olarak oluşan hafıza kaybı gibi hastalıkları engellediği, göz sağlığı gibi ve günümüzde herkesin bilmiş olduğu cilt güzelliği yani hücre yenilenmesi için kullanılan önemli vitaminlerden bir tanesidir. Günümüz cilt için üretilen kremler, temizleyiciler içerinde mutlaka E vitamini olmaktadır.

E vitamini hangi besinlerde bulunur

E vitamini en başta tahıllar olmak üzere lahananın dış kabukları, kabak, ıspanak, marul, zeytinyağı, yer fıstığı yağı, balık, fındık, ceviz, domates salçası, patates, yumurta sarısı gibi.

E vitamini eksikliğinde oluşabilecek durumlar

E vitamini eksikliğinin en büyük yan etkisi kansızlık, yorgunluk, göz problemleri, cinsel isteksizlik gibi. Fazlalığı ise idrar yoluyla dışarı atıldığından nadir görülmekte olup bulantı yapabilir.

A vitamini

A vitamini de yağda eriyen bir vitamindir. Göz sağlığı, cilt sağlığı enfeksiyonlara karşı bağışıklık kazanma, akyuvar ve antikor artımı gibi faydaları bulunmaktadır. A vitamini iki çeşitten oluşur. Biri hayvansal gıdalardan alınan besin maddesi retinol diğeri ise ihtiyaç duyulduğunda retinole çevirilen karotendir. Yani hem hayvansal hem bitkisel olarak bulunur.

A vitamini hangi besinlerde bulunur

Hayvansal kaynakta karaciğer, tereyağı, yoğurt, tam yağlı süt, yumurta gibi.

Bitkisel kaynaklar da ise havuç, mango, şeftali, kayısı, şalgam, kuşkonmaz gibi.

A vitamini eksikliğinde oluşabilecek durumlar

A vitamini eksikliğinde ise gece körlüğü, kuru cilt, kemik bozukluğu, az gelişim gibi ilişkisi olmasına rağmen genel olarak saç, göz, cilt, bağışıklık sistemini etkilemektedir.
" } ] }